GDPR - Návrh zákona o zpracování osobních údajů je teprve meziresortním připomínkovém řízení

05/09/17

Praha, 7.9. 2017 – Více jak milión českých subjektů zasáhne nové nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů, tzv. General Data Protection Regulation neboli GDPR. Za porušení nařízení hrozí viníkům pokuty až 20 milionů eur, případně 4 % z jejich obratu a to od května 2018, kdy nařízení bude účinné. Návrh nového zákona o zpracování osobních údajů, který nahradí zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, je teprve v meziresortním připomínkovém řízení. 

Mediální masáž kolem GDPR

Do účinnosti nařízení zbývá více jak devět měsíců a přesto, že se jedná o bezprostředně aplikovatelný předpis EU, nařízení členským státům u řady institutů umožňuje v rámci určitých mantinelů zavést konkrétnější úpravu. Ministerstvo vnitra ČR v předchozích dnech zveřejnilo návrh zákona, který má nahradit současný zákon č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Návrh nyní čeká meziresortní připomínkové řízení, ve kterém může ještě doznat mnoha změn.

Navzdory tomu započala tvrdá mediální masáž právních, IT i poradenských firem, které nabízejí všemožná dokonalá a drahá řešení, která mají společného 100%-ní řešení zajišťující shodu s GDPR a garanci nulových pokut.

Které konkrétní kroky je vhodné učinit již nyní?

„Doporučuji nepropadat panice a nepodléhat mediální masáži. Přesto radím našim klientům nenechat celou problematiku na 2018 a již nyní se projektu věnovat. Konkrétně vidím jako rozumné již nyní:

1. Potvrdit či jmenovat ve firme zodpovědnou osobu za bezpečnost informací a ochranu osobních údajů; 

2. Poslat tohoto pověřence na (půl)denní školení ohledně problematiky GDPR, aby si byl vědom rozsahu nařízení a případných dopadů na organizaci; 

3. Provést si interní (nebo objednat externí) audit ochrany osobních údajů; díky této „gap analýze“ se identifikují hlavní odchylky od GDPR a s tím spojená rizika; klient tak získá představu o náročnosti nápravných opatření (časových i finančních). 

Po této analýze je vhodné, aby se vedení firmy závěry auditu interně zabývalo a v klidu se rozhodlo, do jakých priorit investovat“, upozorňuje Jakub Kejval, generální ředitel poradenské, inspekční a certifikační společnosti Bureau Veritas. 

Kontaktujte nás

Darina Vokalová

+420 210 088 211

Kontaktní formulář
  • ALŽÍRSKO
  • ANGOLA
  • ARGENTINA
  • AUSTÁLIE
  • RAKOUSKO
  • AZEJBAJDŽÁN
  • BAHAMY
  • BAHRAJN
  • BANGLADÉŠ
  • BARBADOS
  • BĚLORUSKO
  • BELGIE
  • BENIN
  • BERMUDY
  • BOLÍVIE
  • BOSNIA AND HERZEGOVINA
  • BOTSWANA
  • BRAZÍLIE
  • BRUNEJ
  • BULHARSKO
  • BURKINA-FASO
  • BURUNDI
  • KAMBODŽA
  • KAMERUN
  • KANADA
  • KAPVERDY
  • STŘEDOAFRICKÁ REPUBLIKA
  • ČAD
  • CHILE
  • ČÍNA
  • KOLUMBIE
  • KONGO
  • DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO
  • KOSTARIKA
  • POBŘEŽÍ SLONOVINY
  • CHORVATSKO
  • KUBA
  • CURACAO
  • ČESKÁ REPUBLIKA
  • DÁNSKO
  • DJIBOUTI
  • DOMINIKÁNSKÁ REPUBLIKA
  • ECUADOR
  • EGYPT
  • EL SALVADOR
  • ROVNÍKOVÁ GUINEA
  • ERITREA
  • ESTONSKO
  • ETIOPIE
  • FIDŽI
  • FINSKO
  • FRANCIE
  • FRENCH WEST INDIES
  • GABON
  • GRUZIE
  • NĚMECKO
  • GHANA
  • GIBRALTAR
  • ŔECKO
  • GRÓNSKO
  • GUATEMALA
  • GUINEA
  • GUINEA BISSAU
  • HONDURAS
  • MAĎARSKO
  • ISLAND
  • INDIE
  • INDONÉSIE
  • ÍRÁN
  • ÍRÁK
  • IZRAEL
  • ITÁLIE
  • JAPONSKO
  • JORDÁNSKO
  • KAZACHSTÁN
  • KEŇA
  • KOREA (JIŹNÍ)
  • KUVAJT
  • LOTYŠSKO
  • LIBANON
  • LIBÉRIE
  • LÍBYE
  • LITVA
  • LUCEMBURSKO
  • MADAGASKAR
  • MALAWI
  • MALAJSIE
  • MALI
  • MALTA
  • MAURITÁNIE
  • MEXIKO
  • MONTENEGRO
  • MAROKO
  • MOSAMBIK
  • Myanmar
  • NAMÍBIE
  • NIZOZEMSKO
  • NIZOZEMSKÉ ANTILY
  • NOVÝ ZÉLAND
  • NIKARAGUA
  • NIGER
  • NIGÉRIE
  • NORSKO
  • OMAN
  • PÁKISTÁN
  • PANAMA
  • PARAGUAY
  • PERU
  • FILIPÍNY
  • POLSKO
  • PORTUGALSKO
  • PORTORIKO
  • KATAR
  • RUMUNSKO
  • RUSKÁ FEDERACE
  • RWANDA
  • SAINT- PIERRE & MIQUELON
  • SAUDSKÁ ARÁBIE
  • SENEGAL
  • SRBSKO
  • SEYCHELY
  • SIERRA LEONE
  • SINGAPORE
  • SLOVENSKO
  • SLOVINSKO
  • SOMÁLIE
  • JIŽNÍ AFRIKA
  • ŠPANĚLSKO
  • SRI LANKA
  • SURINAM
  • ŠVÉDSKO
  • ŠVÝCARSKO
  • SYRSKÁ ARABSKÁ REPUBLIKA
  • TAIWAN
  • TANZÁNIE
  • THAJSKO
  • TOGO
  • TRINIDAD & TOBAGO
  • TUNISKO
  • TURECKO
  • TURKMENISTAN
  • UGANDA
  • UKRAJINA
  • SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
  • VELKÁ BRITÁNIE
  • SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
  • URUGUAY
  • UZBEKISTAN
  • VENEZUELA
  • VIETNAM
  • JEMEN
  • ZAMBIE
  • ZIMBABWE
  • Zastoupení ve světě
  • AFRIKA
  • Zastoupení ve světě
  • STŘEDNÍ VÝCHOD
  • JIHOVÝCHODNÍ ASIE
Vyberte si oblast průmyslu, správy nebo služeb
Vaše odvětví

Vaše aktiva

Naše služby