Falšování potravin: kvůli koňskému masu zpřísnily privátní značky kontroly

05/11/13

Praha - Obchodní řetězce důkladněji kontrolují kvalitu potravin. Nutí je k tomu letošní aféra s koňským masem a přísnější mezinárodní normy. Jak upozornila certifikační společnost Bureau Veritas, nyní se nově požaduje kontrola nakupovaných surovin i ve vztahu k původu. Další letošní novinkou je požadavek, aby kontrolní plány zahrnovaly rozbory produktů i v oblasti falšování potravin či možných podvodů. Tyto standardy zahrnuje mezinárodní norma IFS Food.

„Některé obchodní řetězce v souladu s výše uvedenými aspekty požadují po svých dodavatelích kromě standardních rozborů na mikrobiologické a chemické parametry u výrobků pod privátní značkou i rozbory na specifické parametry prokazující falšování či klamání. Například na koňskou DNA u inkriminovaných výrobků, především produktů z mletých mas,“ upozornila na přísnější a rozšířenější kritéria a požadavky při kontrolách potravin Jitka Vokurková, vedoucí auditorka společnosti Bureau Veritas pro oblast potravinářství.

Podle Vokurkové z hlediska falšování patří mezi ohrožené komodity exkluzivní potraviny (lihoviny, koření, víno) a potraviny prodávané ve velkém množství (masné výrobky, oleje, káva a kakao, ovocné šťávy). Mezi hlavní způsoby falšování patří náhrada drahé suroviny za levnou, použití jiné než deklarované technologie, nedodržení receptury či nesprávné uvedení místa původu.

Jak lze falšovat vybrané potraviny a pochutiny?

Kakao

Falšuje se rozemletou dřevitou hmotou z kakaových slupek.

Olivový olej

Bývá nahrazen olejem slunečnicovým, obohaceným o barviva a další přídatné látky.

Koření chilli

Bylo falšováno práškem z cihel nebo barvivem SUdan. Barviva řady SUdan patří do skupiny průmyslových barviv, která se běžně používají pro barvení plastů a jiných syntetických materiálů a nejsou v EU povolena pro použití do potravin z důvodů potenciální karcinogenní a genotoxické látky.

Med

Do medu bývá záměrně přidáván cukr nebo barvivo – např. karamel. Med je přírodní produkt, u kterého legislativa zakazuje příměs jakékoliv jiné látky s výjimkou jiného druhu medu.

Hovězí maso

Přidáním barviva azorubin do vepřového masa. Následně pak bylo prodáváno jako maso hovězí.

Mořské ryby

Ke klamání dochází tak, že je prodáván jiný často levnější druh ryby, než je uveden na obale nebo je záměrně uvedena informace, že se jedná o rybu ulovenou ve volné přírodě, ačkoliv se ve skutečnosti jedná o levnější variantu ryby chované na farmách (např. lososi).

Kdo normy a přísnější kritéria při kontrolách stanovuje? Kromě lokálních inspekčních úřadů je na přísnější kontroly potraviny veden mezinárodní tlak. Na jejich tvorbě se mimo jiné podílí i zástupci obchodních řetězců a významní výrobci potravin. Co se týče výše uvedených přísnějších kritérií vycházejících z normy IFS Food (tedy International Featured Standards Food). Vlastníci těchto standardů a technický tým jsou především z Německa, dále z Itálie, Francie a USA.

„Problematika falšování potravin a klamání spotřebitelů je obsáhlá, zahrnuje téměř všechny komodity a jak je patrné ze současných zpráv v oblasti potravinářství a nálezů státních dozorových orgánů, je to záležitost stále aktuální a nutná ke globálnímu řešení,“ uzavřela Vokurková.

O společnosti BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.

Certifikační a inspekční společnost BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o. je součástí mezinárodní skupiny Bureau Veritas, která je lídrem celosvětového certifikačního trhu a poskytuje komplexní služby v oblastech kvality, hygieny, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, životního prostředí a společenské odpovědnosti. Důvěryhodnost společnosti podtrhuje tradice a dlouholetá zkušenost sahající až do roku 1828. Celosvětově působí společnost Bureau Veritas ve 140 zemích, kde má síť 930 kanceláří a 330 laboratoří. Přes 59 tisíc zaměstnanců Bureau Veritas poskytuje služby více než 400 tisícům klientů. Na území České republiky je Bureau Veritas zastoupena již více než 100 let a zaměstnává více jak 100 profesionálů. Mezi hlavní služby, které v České republice poskytuje, patří: certifikace systému managementu a výrobková certifikace, inspekce potravin a zemědělských komodit, testování a laboratorní analýzy, technické inspekce v průmyslu, periodické kontrolní služby provozovaných zařízení, kontrolní činnosti ve stavebnictví, služby v oblasti lodního průmyslu, kontrolní služby pro finanční sektor, školení a vzdělávání. Služby nejsou zaměřeny na vybraná odvětví nebo tržní segmenty, ale jsou poskytovány napříč odvětvími, bez ohledu na rozsah či charakter. Pro specifické případy jsou využíváni zahraniční auditoři, inspektoři a další experti.

Příklady akreditovaných certifikací poskytovaných BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC,spol. s r.o.: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO/IEC 20000, ISO 22000, FSSC, ISO/IEC 27001, EMAS,GHG, ISO/TS 16949, HACCP, QC 080000, IRIS, ISCC, BRC, IFS, GTP, GMP, SA 8000, AS9100, FSC C-o-C, PEFC C-o-C a další.

BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, spol. s r.o.
Miroslava Jůnová – Marketing Manager

• Zastoupení ve světě
  • STŘEDNÍ VÝCHOD
  • JIHOVÝCHODNÍ ASIE